Iselin Nybøs helsing til nye studentar ved studiestart 2019

I denne forsamlingen sitter det samfunnsbyggere som er nødvendig for det Norge vi skaper i morgen. Derfor er det også plass at regjeringen prioriterer Volda. Nå skal det endelig bygges et toppmoderne mediebygg som skal stå klart til innflytting om snaue to år. Det er vi godt fornøyd med. Det håper jeg også at dere er! 

Men en ting er et nytt mediebygg, en annen ting er å være ny som student i dag. Det er kanskje litt skummelt i dag? Men det er helt greit. Alle de store tingene i livet er litt skumle. Derfor er de verdt å gjøre også.

Dere vil få ny kunnskap og nye venner. Forskning viser at de vennene man får når man er mellom 15 og 25 år beholder mann som oftest resten av livet. Kanskje møter dere mange av dem for første gang i dag?

Jeg anbefaler dere også å bli kjent med hele høgskolen, og besøke fjellene som omkranser Volda. Gjør noe som engasjerer dere! Enten det er å være med i Amnesty eller å arbeide som kvissmaster i studenthuset på Rokken. Her ligger alle mulighetene til rette for alle og enhver.

Det å tilegne seg kunnskap har ingen sluttdato. Kunnskap er som kjent makt og den som evner å tilegne seg ny kunnskap, vil være den som ruster seg best for fremtiden.

Samfunnets store endringer – det grønne skiftet, digitalisering og automatisering danner bakteppet for hvorfor stadig påfyll av kunnskap er så viktig. 

På Facebook kan man lese at det er mange som går på livets skole. Det er ikke feil å lære hele livet.  Det er jo målet til regjeringen. Men kvaliteten på utdanningen blir langt høyere hvis man tar det ved en institusjon som Høgskulen i Volda. Uansett, livslanglæring er nødvendig for de store endringene påvirker allerede arbeidslivet vårt i dag.

De teknologiske endringene vi opplever nå går i et voldsomt tempo. Halvparten av det vi vet i dag kan være foreldet eller upresis viten om noen få år.

Selv om endringene går raskt der ute, vil kompetansen og ferdighetene dere lærer her i Volda gjør dere bedre skikket til å møte morgendagen. Det er viktig å lære hva kunnskap er, men av og til er det viktigere å lære hvordan man lærer. De arbeidsteknikkene og metodene går aldri av moten.

Men lærdom er ikke noe som kommer gratis. Det er kanskje litt å strengt å si det allerede på første dag. Men dere må jobbe hardt. Selv om lærdom ikke kommer gratis så er høyere utdanning gratis i Norge. Og det er noe vi ikke bør ta for gitt. Det er en frihet og en mulighet oldeforeldrene våre ikke hadde. Det er en frihet og en mulighet mange unge mennesker i store deler av verden ikke har.  Husk det – Og bruk mulighetene dere har fått!

Regjeringen har høye forventninger til studiestedene – og vi har høye forventninger til dere studenter. Dere skal også ha høye forventninger til underviserne – og til nivået på undervisningen. For å heve kvaliteten i høyere utdanning stiller vi nå krav om at de som underviser har utdanningsfaglig kompetanse – i tillegg til solid kompetanse i faget de foreleser i.

Jeg er også veldig opptatt av at dere trives og blir godt ivaretatt. Særlig gjelder det de som kanskje får noen større utfordringer enn andre. I år er det for første gang en lovfestet rett at alle studenter får et studentombud! Det innføres også mentordninger som skal hjelpe og veilede ferske studenter. 

Når dere omsider sitter bøyd over bøkene, og eksamen nærmer seg. Da er det lett å glemme verden der ute.

Men vi er mange utenfor denne boblen som venter spent på at dere skal bli ferdige. Fordi vi trenger at dere bidrar med det dere kan, slik at vi sammen kan gjøre Norge bedre. 

Nå står dere på startstreken til studietiden. Kjenn litt på den følelsen. Det er en god følelse. Men det akademiske løpet er ingen sprint – selv om det fort kan bli litt spurting i eksamensperiodene. Det ligner mer et maraton.

Da er det også greit å bruke tiden ved siden av studiene på å gjøre gøyale ting, drive med en hobby eller en fritidsaktivitet. Og kanskje til og med komme litt sent hjem etter en fest. Jeg vil ønske dere alle en god studiestart. Og jeg håper at dere alle sammen får et flott og givende år her i Volda.

Takk for meg!

Skrevet av

Johann Roppen

Professor dr.polit, rektor ved Høgskulen i Volda frå 1.8.2015.