Iselin Nybøs helsing til nye studentar ved studiestart 2019

English version of the speech.

Denne vinteren tok mange av dere en avgjørelse om å ta høyere utdanning. Det tror jeg dere aldri kommer til å angre på. Ta vare på denne tiden – for den går så utrolig fort! Selv var jeg ferdig på jussen i 2016. Men i vår fikk jeg huske tilbake på hvordan studietilværelsen var.

Før sommeren ble jeg nemlig utfordret av Norsk studentorganisasjon til å leve en uke på studentbudsjett. Den utfordringen takket jeg ja til.

Og jeg skal innrømme at jeg følte meg litt malplassert – den første kvelden på studenthybel igjen. Men jeg husket tilbake, til friheten og alle de nye, spennende menneskene jeg ble kjent med. Men selvsagt er ikke alt ved studenttilværelsen like rosenrødt – det ble jeg minnet på da naboen over bestemte seg for å øve på keyboardet hele kvelden. Eller når jeg til stadighet måtte kontrollere hvor mye penger jeg hadde igjen.

Å begynne med høyere utdanning er et stort steg, og for mange av dere er kanskje Volda også en helt ny by. Å velge Volda som studiested synes jeg er et utmerket valg.

I konkurranse med hele verden trenger vi de klokeste hodene. Norge kan aldri bli billigst, men vi kan bli best. Da må vi klare den kombinasjonen det er med å ta vare på samfunnet samtidig som vi utvikler det – og det må vi gjøre sammen.

Skrevet av

Johann Roppen

Professor dr.polit, rektor ved Høgskulen i Volda frå 1.8.2015.