Konservering av bær, frukt og grønsaker

På den første samlingen i Matkultur og konservering fikk vi lære om konservering av bær, frukt og grønsaker. I løpet av samlinga fikk vi prøve å lage hver våre produkt, der vi enten skulle lage saft, sylte eller hermetisere.
I det første arbeidskravet vårt skal vi velge noen av produktene vi laget på skolen, og lage de hjemme. Valget mitt falt på saft av hvit rips og gele av hvit rognebær og epler.

Foto: frukt.no

Hva er konservering?

Konservering er et annet ord for «bevaring» og er noe man gjør for å utsette nedbrytning og aldring. Formålet med konservering er å drepe mikroorganismer som for eksempel mugg, gjærsopp og bakterier.  Dette hindrer enzymer i å skape uønskede kjemiske forandringer, så nedbryting ikke oppstår. (Ulltveit, 1995)
Det er flere måter og konservere produkter på, blant annet varmebehandling, tørking og røyking. Før når det verken fantes kjøleskap eller fryser til å oppbevare mat i, måtte man konservere maten slik at den holdt seg lenger. Då var det vanlig å både salte, tørke, hermetisere og sylte forskjellige produkter. (Notaker, 2006)

Hygiene og sterilisering
For å unngå bakterievekst er det viktig med god hygiene når man konserverer. Det er viktig at utstyret man skal bruke er rent og sterilisert. Ta av lokk på glassene man skal bruke og legg de i vann og kok opp. Glassene setter du i ovnen på 100 grader, og lar de stå til de skal brukes. Det er også viktig at produktene man skal lage av er vasket godt og at kjøkkenbenken du bruker er ren. I tillegg er det viktig å bruke forkle og ha rene hender. (Fooladi, 2009)

Oppskrift på saft av hvit ripsbær

  • 2 kg rips
  •  700 gram sukker
Fremgangsmåte
  1. Fyll den nederste kjelen med vann, deretter fyller du toppdelen av saftkokeren med ripsbæra, og la den stå og dampe til bæra er skrumpa inn og skiftet farge.
  2. Tapp safta over i en kjele og tilsett sukker. Gi safta et oppkok og rør til alt sukkeret er oppløst.
  3. Hell safta over i sterile flasker.
Bilde av prosessen. (Foto: privat)

Oppskrift på hvit rognebær og eplegele

  •  2 liter hvit rognebær
  • 1 liter epler
  • 8 dl vann
  • 800 gram sukker pr. Liter silt saft
Fremgangsmåte
  1. Skyll rognebærene og eplene godt, deretter skjær eplene i båter.
    Skallet og kjernehuset på eplene kan være med.
  2. Ha rognebær og eplene i en kjele og tilsett vann. Dette skal varmes til det koker. Deretter lar du det trekke over svak varme til rognebærene har skiftet farge og eplene er møre. Et godt tips er å passe på at det ikke koker så eplene moser seg, da geleen blir uklar.
  3. Sil fra saften, og mål opp mengden saft. Deretter heller du over saften i en kjele, og gir dette et nytt oppkok. La saften koke i ca. 5 minutter.
  4. Tilsett sukkeret litt om gangen, og rør til alt sukkeret er oppløst. La dette koke i ca 15-20 minutter, og ta vekk skummet på toppen av geleen underveis.
  5. Fyll geleen på varme og sterile glass og skru godt igjen lokket.
    Geleen bør oppbevares mørkt og kjølig.
Bilde av prosessen. (Foto: privat)

Ferdig produkt

Safta fikk en fin farge og var god på smak. Ser at jeg kunne brukt mindre flasker, da de ikke ble helt full. Men jeg håper safta holder seg til tross for det. 
Når det kommer til geleen fikk den en fin og klar farge. Jeg er veldig spent på smaken og hvordan den holder seg, da det er første gang jeg lager noe med rognebær.

Ferdig produkt. (Foto: privat)

Kildeliste:

  • Fooladi, E. (2009, 8.oktober). Å tolke en gammel oppskrift på hermetikk. 
    http://www.naturfag.no/artikkel/vis.html?tid=1263000
  • Ulltveit, G. (Teknologiske institutt, 1995).  Alle ville bær – alle spiselige bær i Norge – mer enn 200 matoppskrifter.
    http://www.nb.no/nbsok/nb/fd4f026113a687e06dcb819f4b9ccbaf?index=3#117
  • Notaker, H. (2006) Mat og måltid, Aschehoug.
    https://hivolda.instructure.com/courses/1297/files?preview=10367

 

  • Oppskrift på Rognebær og eplegele.
    https://www.frukt.no/oppskrifter/tilbehor/rognebar–og-eplegele/

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *