Takke- og tradisjonsbakst

 

Klar til å kjevle ut og steike lefser. Foto: eget.

Nest siste samlingen er vel overstått og vi nærmer oss jul. Da er det tradisjonsbakst som står oss hjertet nær. På skolekjøkkenet laget vi lefser, søst, hardinger og flatbrød. Vi fikk også lære om kornets historie og opprinnelse. Denne samlingen gledet jeg meg mye til. Har ikke bakt så mye på takke før så denne tradisjonen så jeg frem til å få lære mer om. Jeg vil også føre dette videre til min datter slik at hun igjen kan føre det videre til sin familie. En god tradisjon å arve for så å ta vare på de gamle bakstehistoriene slik de ikke blir glemt. Dette var en lærerik, koselig og høytflyvende melete økt der vi spilte julemusikk og luften fylte seg med deilig duft av bakverk og søst som sto på kok.

 

Korn

Korn. Foto: messmakesfood.com.

I den eldre steinalder ble korn dyrket fra ca 12 000-10 000 f.Kr.  Fra  Jordandalen og gjennom Syria, Tyrkia og øst til Irak danner det seg en halvmåne på verdenskartet med elvene Tigris og Eufrat på hver sin side. Den fruktbare halvmånen blir den kalt. For nesten 20 000 år siden tok den aller første kornhøstingen til. Kornsortene som var der var nesten ferdig til menneskebruk. De var lette å få tak i, holdt seg godt og var store og stivelsesrike frø. 3-4 timer var nok arbeid per dag for å høste inn nok korn til familien. På kun noen få ukers arbeid kunne en familie skaffe seg full årsforsyning av korn. Men til tross for dette gode livet varte det ikke evig og tok slutt. Kanskje var grunnen at menneskene nesten  utryddet storvilt og det kom en stor klimaendring (Bjørnstad, Å., 2005, s.26-27). For 10 000-8 000 f. Kr. begynte folk å dyrke korn selv om det oppsto en forverring av klimaet i midtøsten. Mer varierte årstider, vegetasjon i endring og mer åpne skoger ga kornsortene en ny sjanse. Derimot for menneskene betydde dette at de måtte lagre kornet over lengre perioder. Lageret var vanskelig å bere med seg på ryggen og de valgte da å bli bofaste siden dette ble et mer krevende arbeid. Å være bofast og dyrke sitt eget korn krevdes å brenne et område for så å gjerde det inne, luke og høste. De måtte passe avlingen sin hver dag (Bjørnstad, Å., 2005, s.28).

I Norge kom korndyrking trolig rundt 4000 f. Kr. På den tiden besto maten mest av fisk og kjøtt fra jakt. Korn ble bare dyrket på små åkerlapper som de arbeidet med trehakker før de sådde. Korn ble vanlig over hele Østlandet og Vestlandet for ca. 3500 år siden. Litt etter litt ble det også vanlig nordover (Bjørnstad, Å., 2005, s. 44).

 

Lefser og flatbrød

Utkjevling av lefseleiv. Foto: eget.

Høstbaking etter slakting og kornhøst var en stor hendelse. De mest typiske julekakene og de aller fineste lefsene ble bakt rett oppunder jul. Høstbaksten la grunnlaget for mye av kostholdet i julen. Flatbrød og lefser ble bakt for hele vinteren og ble stekt på heller i grua med god, tørr og rikelig ved. Ved av or ga best bakevarme. Karene hadde ansvaret for å steike mens barna kunne få lov å lage emna og kvinnene kjevlet de ut. Bakstekjerringene var i sitt ess når rutakjevla slo mot bordet i jevn dur og leivene ble snurret rundt sin egen akse til all kunstens regler. Trillende rund, uten sprekker og hull i midten og tynt som papir var den perfekte utkjelva leiven. Melet som ble brukt til over-og undermel ved utbaking heter breiemel. Dette besto av finmalt byggryn og grynmel (Brunstad & Roald, 2007, s.56-57).  På Sunnmøre ble lefser omtalt som «snikarlefse» der en strøk på en blanding av råmelk, bygg- eller rugmel for å gjøre de skinnende og litt seige. Rundt 1850-årene ble det vanlig å  «kline» på sukker og smør, noen brukte kanel for de som hadde fått tak i det, for så å brette eller skjære lefsene i trekanter og legge de i brødkorgen til gjestemat (Brunstad & Roald, 2007, s.60).

Steikeheller og steikegroper som er funnet på Sunnmøre er ca. 3000-4000 år gamle. En slags hellekake som var laget av steinknust korn og vann ble trolig laget og helt direkte på glør eller steinheller som var lite holdbare. Arkeologiske funn av steikeheller sør på Vestlandet viser trolig at på 1300-tallet eller kanskje allerede fra 1100-tallet ble flatbrød tatt i bruk. Flatbrød var et holdbart produkt og ble tatt med på fiske, i slåttemarken, til seters og andre utferder. Frem til 1900-tallet ble ordet brød det samme som flatbrød brukt på Sunnmøre. Flatbrød ble brukt som tallerken eller som innpakking for «sul (til fisk og kjøtt i ulike varianter og hjemmelaget osteslag) ( Brunstad & Roald, 2007, s.62-63).

Etter en lærerik og koselig samling om tradisjonsbakst på skolekjøkkenet bestemte jeg meg for å lage tynnlefser som min oppgave til takkebakst. Oppskriften jeg har brukt er fra min samboers bestemor fra Kopperstad på Nerlandsøy. I denne oppskriften er det brukt rømme i stede for helmelk og deigen ble fløyelsmyk og smeltet på tungen, så denne oppskriften kommer jeg til å bruke ved flere anledninger ved lefsebakst til jul.

 

Tynnlefser  

Ferdige smurte tynnlefser i stabel og oppskåret. Foto: eget.
Når en skal lage tynnlefser må en ha endel utsyr. Steketakke, kjevle med ruter, bakstepinne, bakeunderlag av silikon, og en sikt til bakstemelet. Etter en slik bakedag vil en merke at det vil bli en del mel rundt om,  så en må belage seg på litt nedvask av et melete kjøkken. En trenger ca 10 stk. opprevet laken eller kjøkkenhåndkle  som skal være fuktige og godt skylt for alt av vaskemiddel slik at det ikke setter smak på lefsene.
Oppskrift til 20 rømmelefser (oppskrift fra Johanne Kopperstad):
 

1/2 l rømme

2 egg (vispet sammen)

1 kopp sukker

1 liten kopp smeltet smør

4 ts hjorthornssalt (røres ut i kokende vann)

Mel til passe deig

 

Smørkrem:

500 g melange

300 g sukker

100 g melis

1 dl fløte

 

Fremgangsmåte:

Bland rømme, egg og sukker sammen, tilsett smeltet smør når det er litt avkjølt. Rør ut hjorthornssalt i 3 ss kokende vann og ha i blandingen. Rør inn mel til du har fått en litt klissete men jevn deig. Vei opp hvert emne til 100 g og trill de til boller som du legger på et stekebrett dekket med plastfolie og litt mel på. Dekk emnene til med plastfolie slik at de ikke tørker ut mens du holde på å  bake ut.

Ferdig lefsedeig som er passe klissete og emner som ligger klar under plastfolie slik at de ikke tørker ut. Foto: eget.

En silikonmatte er fint å bruke til å kjevle ut. Husk å strø godt med mel på underlaget og over deigemnet. Lefsene skal  så kjevles ut til tynne runde leiver slik at de nesten er gjennomsiktige. Ta bakstepinnen og før den under deigen og løft den forsiktig bort på takken for steking.

Rund og flott lefse klar til steiking. Kjevle med utsikkende riller/ruter, en bakstepinne til å løften leiven på takken og et bakeunderlag. Foto: eget

Lefsen stekes på litt over middels varme til den har fått så vidt noen få lysebrune prikker på begge sider.  Underveis skal en børste av overflødig mel fra både lefse og takke, da unngår en at det brenner seg fast i takken. Lefsene som er ferdig stekte skal bløtes med vann og legges mellom fuktige håndduker eller opprevne laken. En lefse for hvert lag. Stek opp ca. 10 stk og snu hele stabelen opp ned. Da skal de være passe fuktige og enkle å smøre og brette.

Lefse som blir stekt på takke. Foto: eget.
Til smørkremen røres sukker, melis, smør og fløte til en hvit og luftig krem.
Et tynt lag med smørkrem smøres over hele lefsen før en bretter inn kanten på begge sidene til de møtes på midten. Litt smørkrem på ene siden som er brettet inn for så å brette over slik en får en avlang lefse som vist på bildet under. For oppbevaring pakkes de i plastikkposer og fryses ned.
Bretting av ferdigsmurt lefse. Foto: eget.
I forbindelse med skolearbeid skulle vi levere inn en tørr lefse som et konservert produkt. Denne la jeg på en rist slik at den tørker inn og lagret den mørkt og kjølig da vi ikke skal bruke fryse eller kjøleskap.
Lefse som skal leveres inn. Lagt på rist for tørking. Foto: eget.

 

Tradisjonsbakst:

Andre del av oppgaven var å lage en julekake i forbindelse med juletradisjoner. Jeg valgte julemenn eller hvite kakemenn som noen kaller det. Denne baksten er noen jeg er vandt med helt siden jeg var liten og det blir ikke jul uten. Oppskriften jeg har brukt er en gammel oppskrift til min datters oldemor fra Kvalsvik, Nerlandsøy.

Kakene som vi i tradisjonstro lager til jul hvert år ble på 1700-tallet ikke ansett som julekaker. I Norge er «jernkakene» de eldste julekakene vi kjenner til. Dette er kaker stek i ulike jern som goro og krumkaker. Det er usikkert hvor lenge en har brukt slikt jern i Norge, men i Europa er eldste funn datert tilbake til 1400-tallet (brodogkorn.no). Før i tiden så var julebakst et bevis på at en ikke gjorde skam på andre områder og skulle vise seg som god en bonde som fikk frem godt korn og mel. Om husmoren hadde matstellet og godt håndlag var også viktig å vise frem som en del av sosial stand. En annen skam var å gå tomt for julebakst og dette skulle vare til kyndelsmesse, 2.februar. Frem til 1950 ble julekaker omtalt som runde, hevet brød.  Dette var vørter- og hvetekaker. Sirup og rosiner kom på 1800-tallet og ble ansett som kronen på verket i julekakene (Brunstad & Roald, 2007, s.64-65).

 Julemenn
Ferdigmalte julemenn i bokser klar for lagring. Foto: eget.

Oppskrift til 1 kg ferdig deig (oppskrift fra Palma Nikoline Nerland):

1/2 vann

800g- 1 kg mel

3/4 kg sukker

2 ss hjorthornssalt

1 liten klatt smeltet smør (ca.1 ts)

Eske fra år 1948, julekakeformer med oppskrift på som Palma Nikoline Nerland brukte når hun bakte julemenn. Foto: eget.

 

Fremgangsmåte:        

Vann, sukker og smeltet smør røres sammen til sukkeret løser seg litt opp i vannet. Bland inn hjorthornssalt og mel til en passe litt klissete deig. Viktig at deigen ikke er alt for tung da dette kan bli litt kompakt etter steking. Ha deigen over i en bolle med et lufttett lokk og la den hvile i kjøleskap over natten.

Ta ut deigen dagen etterpå og la den ligge litt i romtemperatur før bruk. Forvarm steikeomnen til 200 ºC.  En silikonmatte er fint å bruke da denne slipper deigen lettere samtidig som det er godt med mel på. Deigen deles opp i emner og kjevles ut til ca 2-3 mm og stikkes ut med de kakeformene en har. Stekes i ca 10-12 min alt etter ovn. Avkjøles på rist før de males og legges i lufttette bokser.

Jeg og dattera mi Emma i julebaksten. Foto: eget og Håvard Herskedal.

Vurdering av lefser og julemenn:

Lefsene ble fløyelsmyke og smakte nydelige. Den tørre lefsen til innlevering er tørr, har ingen sprekker i kantene og holder seg bra.
Julemennene ble både myke, sprø og god på smak, akkurat slik jeg er vandt med. Så vil si dette ble en vellykket bakstedag og produkter. Blir spennende å levere inn sammen med de andre produktene 4. desember.
En oppdatering om produktene kommer på innleveringsdagen.

  

Kilder
Bjørnstad, Å. (2005). Korn- frå steinalder til genalder.
Oslo: Tun Forlag.
Brunstad, S. P. & Roald, J. (2007). Den gamle sunnmørsjula.
Vind Forlag.
Opplysningskontoret for brød og korn.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *