Konservering av kjøt

For å konservere kjøt brukar vi metodar som salting, tørking eller røyking. I gamle dagar då dei ikkje hadde verken frysar eller kjøleskap for å halde maten god måtte dei ty til desse metodane for å halde kjøtet etant gjennom året. No i våre dagar brukar vi desse metodane for å få god smak og mørning på kjøtet. Ellers kan vi kjøpe kjøt i butikken slik vi vil ha det når vi vil ha det utan å måtte tenke på korleis det har kjeme dit.

I følge illustrert vitenskap er; prinsippet bak salting å skape en størst mulig saltkonsentrasjon utenfor cellene i det kjøttet man ønsker å oppbevare over tid. Vannet trekkes dit hvor konsentrasjonen av salt er høyest. Resultatet er at kjøttet tørker inn. Uten vann kan ikke bakteriene overleve, og dermed unngår man at matvarene går i forråtnelse.

Illustrert vitenskap (2009, 1. September) Hvorfor kan salt brukes som konserveringsmiddel? Henta frå http://illvit.no/teknologi/matvarer/hvorfor-kan-salt-brukes-som-konserveringsmiddel

Speking er ein prosess som foregår når eit matstoff vert konservert ved tørking og/ eller salting. Med Speking forstår vi ein prosess der enzym som naturleg er til stades i kjøt og fisk spaltar proteinmolekyla i mindre einheiter.

(Riddervold, 2004.)

Denne samlinga av mat, kultur og konservering har vi fått vere med på prosessen som går frå levande dyr til ferdige kjøtprodukt. Vi slakta og parterte lam, i tillegg til å lage pølser og salte fenalår.

Biletet er ein collage med bilete av slakting, kjøt som er hengt opp, pølselaging og salting av fenalår.
Foto: Hanna Eide (dei to øvste) Perdis Dankertsen (nede til venstre) og Silje K. Larsen (nede til høgre)

 

Mitt produkt

Eg har valt å lage fenalår på enkel måte. Fyrst la eg låra i salt. Eg la grovsalt i botnen, deretter strødde eg finsalt på heile låra, og til slutt strødde eg endå meir grovsalt over heile. Salteprosessen fungerer slik at vatnet som er i kjøtet trekk ut, medan saltet trekk inn. Dette er for å ha minst muleg vatn i kjøtet når vi heng det opp. Låra var store og låg i heile 6 dagar. Eg fann etter kvart ut at eg har feilberegna saltetida, så det var sannsynligvis for lenge etter som dei berre vog 4 kg kvar. Då vil nok kjøtet bli veldig salt å ete, men det finn ikkje vi ut før dei er heilt ferdige. Etter saltinga sjølde vi låra med kaldt vatn og tørka med eit reint kjøkkenhandklede. Så la eg låra kalt og i plast. Dei skal ligge til modning i ein temperatur på om lag 0 til 4 grader i ei veke før eg heng dei opp. Så skal dei henge fram til jul. Plassen eg skal henge dei er kjellaren heime, der det er veldig luftig på grunn av ein utkastvind frå ventilasjonsanlegget i huset.

Biletet er ein collage som viser prosessen på fenalåret eg laga.
Foto: Hanna Eide

 

Litteraturliste:

Riddervold, Astriberg, Per. (2004). Spekemat. Oslo: Teknologisk Forlag.

Illustrert Vitenskap. (2009, 1. September). Hvorfor kan salt brukes som konserveringsmiddel?  Henta 19. November 2017 frå http://illvit.no/teknologi/matvarer/hvorfor-kan-salt-brukes-som-konserveringsmiddel

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *