Prinds Christian Augusts Minde

Om du en dag står foran Gunerius kjøpesenter i Oslo sentrum, og snur deg mot nordvest, retning Grünerløkka, og går bortover høyresiden av gata, blir du mest sannsynlig møtt av mennesker på det smale fortauet; her er det nesten alltid trafikk. Døgnet rundt. De menneskene du går forbi, ser kanskje anderledes ut enn deg. Du kan kanskje se at de har hatt et utfordrende liv? De menneskene er kanskje de som har den laveste plassen på den sosiale rangsstigen i dagens Norge.

For 200 år siden var disse menneskene også å finne på Storgata, men på denne tiden ble de oftest gjemt bort bak murene. Det var ikke lov å være «uverdig fattig» som det het, og det var ikke lov å ha et liv som kostet samfunnet noe.

Om du går videre bortover Storgata, vil du etterhvert legge merke til et pussig rødt tre-funkis hus med antikke møbler for salg både i svalegangene på andre etasje, og i gården. Går du enda litt videre, vil du se et stort skittent gråhvitt murhus med gitter foran vinduene, og når du er kommet forbi dette gråhvite huset, vil du videre se en liten rad med gule murvegger og hus. Men om du stopper opp og titter til høyre midt i mellom det gråhvite og de gule veggene, vil du kunne se at det skjuler seg mange bygninger bak der. Det er hele denne samlingen av bygninger som er Prinds Christian Augusts Minde (PCAM).

Siden 1809 har området vært brukt til håndtering av byens sosialt utstøtte, og kvartalet er faktisk fortsatt i bruk til det samme formålet. Det blir hevdet at en slik lukket samling av anstalter er ganske unikt på skandinavisk nivå, og dette har blant annet vært grunnlaget for at hele området ble fredet i 2009. PCAM på kulturminnesøk.no

Området som har inngang fra Storgata 36 har i løpet av 18–1900 tallet bestått av flere forskjellige anstalter. Her har det blant annet vært en tvangsarbeidsanstalt, galehus (dollhus), fattigsykehus, gamlehjem, politilegens visitasjonslokale og mye mer. Fellesnevneren for disse anstaltene er at de alle mer eller mindre håndterte fattige og /eller psykisk avvikende mennesker.

Kart over Prinds Christian Augusts Minde med kvartalet rundt. Rød ramme = område fredet av Riksantikvaren. Bygninger: 1: Mangelsgårdens hovedbygning. 2:Mangelsgårdens nordfløy, dollhuset. 3: Mangelsgårdens uthus. 4: Mangelsgårdens bryggerhus. 5: Fattigsykehuset. 6: Christiania asyl. 7: Asylets mannsavdeling. 8: Asylets kvinneavdeling. 9: Fabrikkbygningen. 10: Fabrikkbygningen, sidefløy med kirkesal. 11: Maskin- og kjelehuset. 12: Vaskeribygningen. 13: Basarene. (bilde og bildetekst hentet fra Prindsen.no den 28.02-19 (http://www.prindsen.no/kart/)


Figur 1. «MANGELSGÅRDEN – Prinds Christian Augusts Minde », 2009, av Line Bårdseng, Riksantikvaren. (http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.no). CC BY-4.0.

Har du lyst til å lese mer om Prinds Christian Augusts Minde kan du finne mere informasjon om dette sosialhistoriske kulturminnet på:

http://www.prindsen.no

https://lokalhistoriewiki.no/Prinds_Christian_Augusts_Minde

Rett fram før «tårnet»: Asylets mannsavdeling. Til høyre: Fattigsykehuset. Foto: Cecilie Kähler

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *