På Molde bibliotek er det en egen avdeling for lokal historie. En kan finne Molde bys historie som er et verk i 4 bind. Det femte bindet er under planlegging og skal omhandle fra 1964 og til nyere tid. Det første bindet omhandler de første fasene om dannelse av byfunksjoner i Romsdal. På 1600-tallet ble trelasthandelen sentrert i Molde og her var hollendere, skotter, irer, franskmenn og tyskere som handlet trelast. Molde får sine byprivilegier i 1742.
Fra de andre kommunene kan en finne «Gamalt nytt fra Fræna». Dette er artikler som er samlet i årbøker. Alle årganger finnes på nett. Det er lett å søke opp tema og forfattere på søkesidene.
Fra Nesset finn en bokverket «Folkeliv og tradisjon frå Nesset». Dette er et folkeminnematriale som Ola Hola samlet inn og skrev ned fra 1920-årene til han døde i 1949.
Fra Rauma kommune er det bygdebøker og fra Aukra kommune finn en «Aukra gjennom tidene» som er et lokalhistorisk tidsskrift som er utgitt av Aukra sogenemnd. Fra Midsund kommune har biblioteket «Midsund Gard og slekt» og dette er i 3 bind.
Kilder: Abrahamsen, O. A. (1992). Molde Bys Historie III. Molde: Molde kommune og Dahl Libris.
Hei. Interessant og informativ blogg.
Jeg har et spørsmål. Kanskje litt utenfor temaet, men ut i fra det jeg hører kan du være den rette til å svare.
Jeg leser Hoems siste bok. Der omtales den siste rettergangen som ble utført på Holmsholmen. I følge nettet var holmen fra gammelt av, brukt til den slags uhyggeligheter. Forleden dag reiste jeg med ferge Åfarnes – Sølsnes, der jeg så over til Veøya, og en liten holme som jeg tror kalles Hangholmen. En holme som visstnok også skal være et gammelt rettersted. Mitt spørsmål er: Kan Holmsholmen og Hangholmen være forskjellige navn på samme holme?
Hei Oddbjørn.Takk for utfordringen. Dette vil jeg se nærmere på. Og du skal få svar så raskt jeg har funne ut noe.
Hei Oddbjørn. Hangholmen er den vesle holmen mellom Veøya og Sekken. Her kan du lese mer om Veøya.
https://mrfylke.no/Morotur/Turar/Veoeya-Rundt.
Holmsholmen ligger mer utenfor Åfarnes. I linken under kan du lese om hva som skjedde med Margrete som havnet i «ulykka» og ble henrettet på Holmsholmen. Teksten er skrevet av Mads Langnes, konservatoren på Romsdalsmuseet.
https://romsdal.com/page.xsp?id=003872F4. Takk for spennende spørsmål.
Takk for fyldig og god informasjon. Da er det ikke snakk om samme holmen nei.
Med fare for å virke for fokusert på bestialske tema, undres jeg fortsatt over navnet Hangholmen?