Les Miserable – En opplevelse for livet!

Tekst: Kristian Berge

Foto: Johan Perrson

Studieturen til London for oss i musikklassen på Høyskolen i Volda, ble en spesiell opplevelse for mange av oss, da Coronaviruset sendte oss etter hvert hjem til Norge tidligere enn planlagt. Likevel skulle dette bli en opplevelse for livet, mye takket være musikalen: Les Miserable. Les Miserable («De elendige») er en musikal basert på romanen Les Miserable skrevet av den franske forfatteren Victor Hugo helt tilbake i 1862. Selve musikalen ble i 1980 komponert av franske Claude-Michel Shönberg, og teksten er en libretto av Alain Boubil. Musikalen har helt siden oktober 1985 vært å finne på London sine teater, noe som gjør den til den lengst spillende musikalen i det man kaller for West End Theatre (Profesjonelle teaterstrøk i London) i London. Handlingen i musikalen baserer seg i Frankrike rundt år 1800, der man følger flere forskjellige karakterers historie der de kjemper for eller imot forsoning og revolusjon.Musikalen fanger oss allerede i første sang med ett av sine utallige høydepunkt. Den kraftfulle «Look Down», der vi blir presentert for to av hovedkarakterene i musikalen: slaven Jean Valjean som etter hvert bryter sin prøveløslatelse og må skjule sin identitet, samt møter vi også politiinspektør Javert som blir helt besatt på å finne igjen Valjean eller prisoner 24601 som Javert kaller ham. Vi får høre dette «temaet», flere ganger under forestillingen og gåsehuden er absolutt tilstedet hver gang orkesteret framføret dette kraftfulle musikkstykket.

– Politiinspektør Javer skuer utover slavene. Foto: Johan Perrson

Etter å ha selv vært med på å framføre deler av stykket i skolekoret i fjor, la jeg spesielt merke til sangen «At The End Of The Day», som sannsynligvis passerte flere hundrede kilometer i timen gjennom sangen. Et tempo helt uten sidestykke. Ordene fløy nærmest ut av sangerne, men likevel var det så klart og tydelig hva de sang. Helt ufattelig kult og ikke minst imponerende!Videre synges de kjente sangene «I Dreamed A Dream» og «Castle On A Cloud», før musikalens humor duo, ekteparet Thènardier presenteres i sangen «Master Of The House». Første akt avsluttes etter hvert med de vakre sangene «A Heart Full Of Love», «On My Own», og «One More Day», og publikum kan med det få seg en 15 minutters pause fra tåretørking før det er på’an igjen i andre akt, som Eggum ville sagt.

– Les Miserable er full av kule kulisser. Her ett bilde fra barrikaden. Foto: Johan Perrson

Høydepunktet for meg personlig i musikalen kom i sangen «Bring Him Home», presentert av karakteren Jean Valjean spilt av Jon Rybon. Det er med ord veldig vanskelig å beskrive følelser og tanker om hva som virkelig skjedde her. Det var både lyst, mykt og kraftfullt på en gang. Versjonen fra filmen har jeg alltid syntes vært litt vel mye kraft gjennom hele sangen. Her flyter ting vesentlig bedre, og det veksles mellom å gå lyst/mykt og det å synge med kraft. Stemningen under sangen ble utrolig intim og selv om jeg satt på en av de øverste radene, føltes det som om jeg satt like ved siden av skuespilleren selv. Det var virkelig et stort øyeblikk i mitt snart 27 år lange liv.

https://www.youtube.com/watch?v=LR4otfN4Vy4 – Framføring av «Bring Him Home», av skuespiller Jon Rybon.

Jean Valjean og Javert i en intens kamp Foto: Johan Perrson

Musikalen avsluttes med en fantastisk epilog der samtlige skuespillere framfører «Do You Hear The People Sing?», og med det avslutter også en uforglemmelig opplevelse. En tanke jeg hadde før jeg gikk på Les Miserable var at jeg har jo sett filmen før, kan virkelig musikalen være så mye bedre? Burde jeg ikke gått og sett andre musikaler jeg ikke har noe spesielt forhold til? Svaret er nei! Dette var for meg et mesterstykke framført av artister i verdensklasse. Lyd, kulisser, orkester og sang! Alle burde se det. Dette var virkelig en opplevelse for livet! Terningkast 6

Kilder:-https://en.wikipedia.org/wiki/Les_Mis%C3%A9rables_(musical)-https://www.londontheatredirect.com/news/first-look-production-images-released-for-reopening-of-les-mis-at-londons-sondheim-theatre

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *