DumDum Boys

Av Hannah Kristoffersen

Tid og sted

DumDum Boys er et band fra Trondheim som har røtter i punk og new wave. De har vunnet en fremtredende posisjon i norsk rock, og regnes som en av de fire store norske rockebanda på 80-tallet.  Bandet startet i 1978, som et punkband kalt Wannskrækk. I dag består bandet av vokalisten Prepple (Per Øivind Houmb), gitaristen og låtskriveren Kjartan Kristiansen og bassist Aslak Dørum og Sola Jonsen (Hans Olav Johnsen) på trommer, og har nå navnet Dumdum boys etter en av Iggy Pop sine låter. Bandet hadde stor suksess og ble innlemmet i Rockheim Hall of Fame i 2012.

DumDum Boys tok en pause til ubestemt tid etter albumet Totem i slutten av 1998. De kom tilbake i 2003 og spilte en rekke konserter, og etterhvert kom dvd-en DumDum Boys i Dødens Dal. I 2006 kom de ut med et av mine favorittalbum Gravitasjon, og fikk en stor hit med låta Enhjørning.

Disse gutta har stort fokus på tekst i låtene som er noe jeg virkelig setter pris på. Prepple er også en veldig god formidler og budskapet når ut til publikum, og kjemien i bandet er suverent. Jeg var på konsert med DumDum Boys sommeren 2018 og under denne konserten skapte de en følelse av at man er i en helt egen verden. Alle bekymringer forsvinner og man er i musikken, de utfører konsertene sine med en historie å fortelle, som er grunnen til at jeg liker dem så godt. De hadde også ekstremt gode lyd og lysteknikere med seg også, jeg tror at dette er en av de beste konsertene jeg har vært på både visuelt og det musikalske og den gikk alt for fort.

En del av låtene deres har mye humor mens andre er mer seriøse, men uansett er det ingen andre som høres ut som DumDum Boys. ‘’ Tilgi oss aldri’’ er en akustisk drevet sang og har en melankolsk tone, og min tolkning av denne låta er at til vi alle forskjellige men syvende og sist kommer fra samme sted. ‘’ Hvor er det egentlig vi kommer fra, hatet fra oss som all ting har’’, dette sier meg at man skal behandle hverandre med respekt, for hva skal vi gjøre om vi ikke har hverandre.

Gravitasjon er en låt jeg synes er veldig gøy, denne teksten er nok opp til individuell tolkning. Der Prepple synger ‘’ jeg vil bli venner med gravitasjon, og ikke ta det så tungt.’’, og for meg betyr teksten å slippe taket på triste og tunge følelser og tanker slik at man kan fly litt. Tyven Tyven er en av mine favorittlåter, teksten er skrevet av Kjartan Kristiansen og Atle Karlsen og kom ut i 1994. Det er en veldig følelsesladd sang, som beskriver hvordan tyven stjeler din øyensten som i dette tilfellet er datteren til Prepple som døde i 1994. De er også flinke til å sette stemningen for låtene, da de begynte å spille ‘’Tyven tyven’’ ble publikum helt stille.

Jeg spurte en venninne, som er den største Dumdum Boys fanen jeg kjenner om hva hennes favorittsang er og hvorfor, og dette var det hun fortalte; ‘’ Enhjørning, Metallic hvit og Splitter pine? Helt vanvittig bra låter selvfølgelig. Det er også gjerne disse låtene som kjennetegner DumDum Boys. Men etter min mening lever de beste sangene deres i skyggen av deres egen suksess.

«Tidenes tidsfordriv» er åpningslåten til det dystre, men fine albumet «Totem». Sangen er for mange ukjent, men som mye annet i deres diskografi, en skjult perle.

Låta er min favoritt, fordi den følger meg i de tidene der hitlåtene ikke passer lenger. I de tidene hvor det å ligge i senga i er det eneste jeg orker. Og da ligger jeg der, alene i musikkens selskap og hører på akkurat denne låta. Med Kristiansens karakteristiske skrivestil og sangens melankolske ro, er Tidenes tidsfordriv min foretrukne sang av DumDum Boys.’’

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *