Av Hanne Ruud Ringstad
Poetiske låter, skapt og framført av musikkelevene i sampro, og kor innslag av høgskolekoret. Konserten var 15. mars kl. 19.00 i konsertsalen, Kaarstad-huset.
Høgskolekoret begynner først, med Elizabeth Oltedal som dirigent. Første stykket koret synger er ‘’ Dalakopen’’ av Bjørn Kruse, som er en folkevise, og en spretten start på konserten. Det andre stykket som bli framført er ‘’ Fragile’’ av Sting. Skrevet på 90-tallet, til minne om de amerikanske sivilingeniører. Koret synger en svensk versjon, med to solister fra bass stemmen. En fengende sang med munter koring i bakgrunn av solistene. Deretter kommer koret med ‘’ Hide and Seak’’ som er arrangert til firstemt kor, av Reachel Lindely. Koret begynner med å stå mot hverandre, for å deretter snu seg mot publikum litt ut i sangen. I tillegg til kor kommer det inn litt trommer etter introen. Et vakkert arrangement som får vist fram alle stemmene, og det ser ut som koret liker å framføre den. Deretter kommer ‘’ Bruremarsj fra Valsøyfjord/ Aure’’, av Henning Sommerro og Grete Pedersen, som var en rolig og fin trudelutt. Etter fulgt av ‘’ Nocturne’’ av Evert Taube som var avslutningssangen for koret. En kjent sang for dem som har sunget en god del i kor før. Og den var behagelig å høre på. Etter avslutningslåten var det 10 min pause, etter fulgt av starten på de poetiske låtene.
Magnar Åm som også var arrangøren for konserten, starter med en introduksjon av hva sampro gruppen har jobbet med fram mot konserten. Det sampro gruppen hadde jobbet med var låtskriving. De fikk i oppgave om å skrive en liten tekst ute i naturen, og deretter legge på en melodi. Målet var å skrive en låt som kunne være utenfor komfortsonen, eller som Magnar nevnte på slutten av konserten at de skulle bryte ut av den A4 formatet.
Med introduksjon av Magnar Åm mellom hvert nummer var det alt i alt 12 forskjellige innsalg, med litt variert bruk av instrument. Det var variert antall med utøvere på hvert enkelt nummer, og et par solo nummer. Man kunne merke på utøverne at det var spennene for dem å vise fram noe som var så nytt, og at de var spente på hvordan publikum ville reagere. Nivået på konserten var variert, men med tanke på at dette var en amatørkonsert var det en god konsert. Det var heller ikke det største publikummet, men det lille som var der så ut til å like det som ble framført.
Min mening/opplevelse til konserten, så var det masse interessante nummer, men det kunne ha blitt litt kjedelig hvis det ikke hadde vært for noen av innslagene som gav konserten variasjon og et lite løft. I tillegg når det kommer til bruk av instrument så ble det litt ensformig, men med tanke på at dette var sanger som de hadde brukt under to uker på så kan man kanskje ikke forvente så mye mer? Jeg tror selv hvis elevene hadde hatt en ekstra uke eller to hadde denne konserten kommet på et større nivå. Konserten varte i 1 time og 40 min som i selg selv er en god lenge, men pausen skulle ha blitt satt mer midt i programmet.
Jeg fikk et større innblikk av hvor mange talentfulle musikere det er på høgskolen i Volda, og elevene hadde blomstret mye mer hvis de hadde hatt lengere tid å jobbe på. Er dette en konsert jeg ville ha anbefalt? Ja. Grunnen er at jeg synes det er viktig å gi unge musikere en sjanse til å vise hva de har, og hva de vil formidle til de rundt seg. Og i tillegg kan det være greit for andre å være åpne til å høre og oppleve noe nytt.