Sentrale arkivinstitusjoner i Hordaland 

Hva er kommunale arkiver?

Kommunen lager og får dokumenter som blir arkivmateriale. Dette kan være for eksempel saksdokumenter på papir eller innhold i databaser, sider på nettet eller sosiale medier, datafiler, e-postinnhold, SMSer for å nevne noe. Saker som dokumenterer dine rettigheter skal hovedsakelig oppbevares lenge. Arkiver med historisk, kulturhistorisk eller forskningsmessig verdi skal dokumenteres for alltid

Hvilke arkiverer kommunen?

Alt som omhandler skole, barnevern, sosial-, helse- og omsorgstjenester skal kommunen ta vare på. Arkivene skal fremvise håndtering av saker, oppfølgingen man fikk i grunnskolen, og om syke og pleietrengende blir ivaretatt etter forskriftene. I tillegg skal arkivene kunne dokumentere mer fastsatte saker som for eksempel eiendomsgrenser, byggesaker, lokalt næringsliv, kommunens pengebruk, samt forenings- og kulturliv.

Hvorfor lagre informasjon?

Arkivene skal sikre våre rettigheter i samfunnet. Om man er uheldig og mister eller ødelegger viktige papirer -har vi heldigvis tryggheten på at de fremdeles finnes. De ligger nemlig i kommunens arkiver. Papirer som omhandler hvor stor tomten du har, vedtak om sykehjemsplass, om barnet ditt har fått den tilretteleggingen han/hun har krav på, om vaksinasjonsprogrammet er fulgt er det fint at ligger et sikkert sted om ulykken er yte. Tilgjengelige og oversiktlige arkiver styrker offentligheten og våre muligheter til å få innsyn i ulik informasjonen.


Skrevet av

Ørjan Berg-Johannesen

77-modell som arbeider som lærer i Bergen. På fritiden jobber jeg som aldersbestemt trener i Fana IL. Interesserer meg i slekt og historie.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *